SMB Logistics
Thomas Haustein, daglig leder i SMB Logistics

Godstransport og logistikk står for 20-30 prosent av utslippene fra transport i byområder og opplever effektivitetsutfordringer på grunn av stor trafikk, køer og mangel på areal. Dette tvinger frem løsninger som skal øke effektivitet og reduserte utslipp, samt å planlegge og organisere bylogistikk på en bedre måte.

Logistikkforskning mener at innovasjon kan skje raskere i takt med utvikling, uttesting og implementering av ny teknologi i samarbeid med næringsliv og forvaltning, nasjonalt og internasjonalt. Transportøkonomisk institutt har kommet med et initiativ og dermed ble CITYLAB – prosjektet sparket i gang. CITYLAB vil bidra til miljøvennlig og effektiv varetransport i Oslo.

I forskningsprosjektet CITYLAB vil forskere, bedrifter og kommuner i seks land, der Oslo, London, Paris, Roma, Brussel, Rotterdam og Southampton deltar, utvikle kunnskap og løsninger for utslippsfri bytransport i 2030. Sammen skal de finne og teste løsninger for en miljøvennlig og effektiv varetransport i Oslo. TØI er både initiativtager og prosjektkoordinator.

Oslo kommune og Steen & Strøm er norske partnere. I alt er 24 partnere med i prosjektet. Budsjettet er fire millioner euro, hvorav en million går til de tre norske partnerne. Prosjektperioden er 2015-2018. Den norske delen av prosjektet er knyttet til det nye kjøpesenteret på Økern. Her skal Steen & Strøm bygge opp felles funksjoner for inngående og utgående varestrømmer. Prosjektet skal avdekke og identifisere muligheter for å samkjøre logistikkfunksjoner, natt- og kveldsleveranser og å effektivisere transporter inne i kjøpesenteret.

CITYLAB er en videreføring av EU-prosjektet STRAIGHTSOL som ble avsluttet i 2014.